Doula Debbie’s Blog

Gevoelig voor oordeel

Ik kan het niet ontkennen
Ik ben gevoelig voor oordeel, van mensen

Dat bleek zo maar weer, vandaag
Vanmorgen was ik met Samuël, van inmiddels drie jaar, en Jaimy op het consultatiebureau 
Samuël moest voor controle 
Zijn groeicurve is oké en gemiddeld, zijn spraak uitstekend, hij heeft volgens de normen van het CJG een grote woordenschat “en wat articuleert hij goed”, zei de arts

Vervolgens liet zij mij haar rapportage lezen
Er stond: “Mooi, vlot kind, goede ontwikkeling, gelukkig uitziende moeder” Ze vertelde mij: “We letten ook op de moeders en jij bent een stralende. Je doet het heel goed.”
Zo die paar veren in mijn kont deden mij goed. 
Ik was al apetrots en nu nog een beetje trotser

….maar met het lopen naar de auto begon ik ook te denken aan andere moeders
Moeders van kinderen die het niet gemiddeld of uistekend doen 
Ouders die minder blij weg lopen of er een bezorgd en/of onzeker gevoel aan over houden
Moeders die er in het moment misschien minder stralend bij zitten omdat het ouderschap naast intens mooi ook wervelend uitdagend kan zijn

Ik bedacht mij dat Samuël ook zomaar zijn hum niet had kunnen hebben en zich daar in het op prestatie gerichte CJG gebouw heel anders had kunnen ‘presenteren’ en dan….?
Had ik dan van de kaart geweest als de arts iets heel anders gezegd had?Had dit bezoek mij dan aan het twijfelen kunnen brengen over mijn bloed eigen kind en zijn ontwikkeling?

Opeens hoorde ik in mijn binnenste een stem die zei: “Ga toch niet zo af op het oordeel van mensen…Richt je op de waarheid.”
In mijn geval God’s waarheid over ons, over kinderen, over mensen en dat is dat Hij ieder persoon uniek gemaakt heeft, ieder kind met zijn eigen (tijds) pad en eigen manier van ontwikkelen en ieder invidu met zijn/haar eigen talenten.

Gelukkig!Wilde deze waarheid even delen. 
Alle kinderen zijn mooi!We mogen allemaal apetrots zijn.