Wat is een Doula?

Een doula biedt zowel emotionele als fysieke ondersteuning voor een vrouw in bevalling. Een doula vervangt geen medisch personeel, zoals een verloskundige of een arts, maar vult hun zorg aan. Een doula moet bekend zijn met de verschillende posities die een vrouw kan aannemen om de bevalling te versnellen of om haar meer op haar gemak te stellen. Tijdens het opvangen van de weeën en de bevalling geeft een een Doula tips om het proces zo prettig mogelijk te maken. Een doula kan ook hands-on, fysieke comfortmaatregelen zoals massage en tegendruk bieden.

Het grote verschil met een verloskundige is dat de doula altijd aan de zijde van de vrouw blijft wanneer zij dit wenst of nodig heeft. Een doula werkt dan ook nauw samen met een verloskundige, zodat iedereen zich kan focussen op haar (of zijn) taak.

Voordelen van een doula voor de bevalling

Het is belangrijk op te weten dat de doula niet alleen goed is voor de moeder, maar ongelooflijk nuttig kan zijn voor haar partner zonder zijn of haar belangrijke rol te vervangen. De partner van een vrouw kent haar op een persoonlijk niveau en kan haar helpen op een manier die niemand anders kan. 

 

In eerste instantie zag ik het niet zitten, maar ik ben blij dat mijn vrouw mij heeft overgehaald! Door Debbie voelde ik mij zekerder over mijn taak als man tijdens de bevalling. Ze betrok mij er echt bij en had ook echt aandacht voor de kleine details